nedeľa 15. februára 2015

20 zaujímavých faktov o levanduli

Radi používate levanduľový olej počas Vašich aromaterapeutických sedení, ale koľko toho vlastne viete o tejto bylinke? Ponúkam Vám krátky zoznam niektorých zábavnych faktov o mojej milovanej rastline, LAVANDULA ANGUSTIFOLIA
1. V 17. storočí, ľudia nosili levanduľu okolo zápästia ako náramok.Hovorilo sa, že levanduľa ochraňovala nositeľa od nakazenia sa morom.
2. Hoci jedným z najatraktívnejšich druhov je Lavandula angustifolia, existuje vlastne 39 rôznych druhov levandule.
3. Väčšina ľudí predpokláda,že levanduľový kvet je svetlo fialový (teda farba levandule), ale kvety môžu byť v odtieňoch ružovej, bielej, a dokonca aj zelenej.
4. Keď je rastlinka levandule už dospelá, už nepotrebuje vodu.Prežije aj sucho.
5. V Španielsku je levanduľa veľmi populárna pri liečbe cukrovky.
6. Rovnako ako Citronella, je známe, že vôňa levandule odpudzuje hmyz.
7. Esenciálne oleje môžu byť získané z rôznych častí rastlín. V prípade levandule,sa olej získava len z kvetov.
8. Vdychovanie pary z levandule kvetov môže pomôcť pri liečbe dýchacich ťažkosti.
9. Starí Egypťania používali levanduľu pri mumifikácii. Vzhľadom k tomu, že panovníci boli jediní, ktorí boli mumifikovaní, bežní občania pridávali vôňu levanduľe do ich hrobov.
10. Málokto vie, že levanduľa je súčasťou druhu mäty, pretože nemá mätovú vôňu.
11. Kráľovna Viktória žiadala, aby bol jej nábytok leštený s levanduľovým roztokom, a tiež popíjala čaj z levandule pri bolestiach žalúdka a na zmiernenie bolesti hlavy.
12. Rimania používali levanduľové kvety na prevoňanie ich príbytkov, do kúpeľa, proti dotieravému hmyzu, dokonca na varenie.
13. Taktiež sa špekuluje, že Kleopatra používala parfém s vôňou levandule, aby zviedla Júliusa Caesara a Marka Antonyho!
14. Levanduľa má tieto vlastnosti: antibakteriálnu, antiseptickú, analgetickú, antdepresívnu, hojivú, uľahčujúcu vykašliavanie atď.
15. Vo francúzskych triedach učitelia zvykli rozdrviť levanduľu za účelom upokojenia rušivých a nervóznych študentov.
16. Počas Alžbetínskej doby, v čase keď kúpele neboli bežnou rutinou sa levanduľa používala na navoňanie oblečenia a posteľného prádla.
17. 2 až 3 týždne sú potrebné na vysušenie kytičky levandule.
18. Vôňa levandule odpudzuje myši, muchy a iný hmyz.


19. Názov levanduľa nie je priamo odvodený z latinského „lavare“, umyť aj keď je ovplyvnené týmto spojením . Je to z "lividis", čo znamená, modrastá (alebo tmavo-modrá).
20. Vysádzanie levandule spolu s ružami môže priniesť šťastie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára